Wanneer jij samenwerkt met jouw paard vanuit vertrouwen en harmonie betekend dit dat jij en jouw paard elkaar zo goed begrijpen en aanvullen dat het paard alert is op de kleinste hulpen. Jouw paard zal, wanneer er sprake is van vertrouwen en harmonie, ten alle tijdens reageren op wat jij van hem vraagt, ongeacht de situatie.

Vroeger in het werken met vee was dit erg belangrijk. Een ongehoorzaam of ongemotiveerd paard kon een boer zijn kudde kosten. De boer trainde daarom hard met zijn paarden. Zij moesten een team gaan vormen, net zoals jij eigenlijk. Jij wilt graag een team vormen met jouw paard om zo gezamenlijk alle onderdelen van de W.E. te kunnen gaan uitrijden. Maar nog belangrijker omdat jij samen met jouw paard plezier wilt maken en erop moet kunnen vertrouwen dat jouw paard daarbij braaf luistert en reageert op wat jij van hem vraagt.

Bij het toe trainen naar deze samenwerking leer jij steeds beter de bewegingen van jouw paard te herkennen en te volgen. Hierin wordt je eigenlijk één met jouw paard. Jullie lichamen gaan als één geheel functioneren en jij stuurt het lichaam van jouw paard aan, vanuit jouw eigen lichaam. Je zult gaan ervaren dat je op een gegeven moment bijna gedachteloos kan samenwerken. In onze trainingen gaan wij het hier natuurlijk uitgebreid over hebben en hier gezamenlijk naar toe trainen.

Het uiteindelijke doel is het gezamenlijk uitvoeren van een gevraagde of gewenste oefening op basis van vertrouwen.
Hierbij is takt, regelmaat, ontspanning en harmonie belangrijk. Er wordt daarom gewerkt aan een stabiele en brede basis. Zowel jij als ruiter als jouw paard moeten ook in staat zijn het gevraagde lichamelijk uit te voeren.

Gedurende het trainingsseizoen zullen we stap voor stap met jullie gaan werken aan het verkrijgen van vertrouwen en harmonie in de samenwerking met jouw paard. Want hoe vet is het als jij straks met je ogen dicht kan aanvoelen wat jouw paard doet? Of dat jouw paard blindelings op jou vertrouwd, ondanks dat er een hoop nog best spannend mag zijn?

Wij hopen jullie daarom samen terug te zien op onze trainingsdagen!