De Working Equitation is een arbeidssport. Hiermee wordt bedoeld dat de sport is ontstaan vanuit een arbeidssituatie, of te wel een situatie waarin er gewerkt wordt (arbeid wordt verricht) met paarden. Eeuwenlang waren de paarden onmisbaar in het werk. Bij het drijven van vee, bij het vervoeren van middelen en bij het werken op het land. De arbeiders, vaak boeren, waren de hele dag op pad met hun paard om hun werkzaamheden uit te kunnen voeren.

Een paard moest daarbij moedig zijn, vertrouwen hebben in zijn ruiter, gezond zijn en bovenal werkwillig. Arbeider en paard werkten samen, vanuit vertrouwen en harmonie.

Door de jaren heen verdween de arbeid met paarden steeds meer naar de achtergrond. Hiermee verloren veel paarden ook hun functie.
Maar dat zouden ze niet zomaar laten gebeuren, onze zuiderburen. Er ontstonden competities waarbij de arbeiders, samen met hun paarden, lieten zien hoe goed zij op elkaar ingespeeld waren, hoe groot het onderlinge vertrouwen is en hoe goed het paard was in het werken op het land. Vanuit deze competities is de Working Equitation als wedstrijdsport ontstaan.

De Working Equitation onderscheid zich van andere paardensportdisciplines door onder andere de functionele rijstijl, maar ook door de veelzijdigheid van de verschillende onderdelen en de uitdaging om naadloos samen te kunnen gaan werken met jouw paard. Hierbij staat vertrouwen, harmonie, samenwerking en vooral plezier voorop.